... meer over het jubileumconcert/groot Rutterconcert

Ons grote jubileumconcert staat nu gepland op 11 december as. om 19.00 uur in de Sint Jacobskerk.

75th birthday John Rutter / 75 jaar VOV (1946 – 2021)

Wij vieren niet alleen ons eigen jubileum, maar ook (door corona met een jaar vertraging) de 75ste geboortedag van John Rutter.

John Rutter is een hedendaagse Engelse componist en koorleider, die met zijn werken geheel past in de rijke koortraditie van Engeland en in het bijzonder van Clare College Cambridge. Hij heeft daar gestudeerd en is daar muzikaal gevormd. David Willcocks behoorde tot zijn leermeesters en was daarna jarenlang een grote vriend en collega van hem.

Toen John Rutter onlangs in Nederland was, vertelde hij dat hij als kind op een onverwacht moment het koraal Jesu bleibet meine Freude uit de gelijknamige cantate van Johann Sebastian Bach hoorde. Het begeesterde hem zozeer, dat in hem het verlangen groeide om zijn leven te vullen met muziek. En zo heeft hij gedaan, niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van ontelbare kleine en grote, jonge en iets oudere koorzangers.

Rutter heeft naast grote koorwerken, zoals zijn Te Deum, Requiem en Magnificat, tientallen carols gecomponeerd. De teksten schreef hij er veelal zelf voor. In de aanloop naar Kerstmis geeft hij samen met een mix van koren en grote orkesten concerten met zijn werk: John Rutter’s Christmas Celebration. Dit is een traditie die hij zelf tot stand heeft gebracht. Op 9 december as.  staat hij met twee concerten in de Royal Albert Hall in London. Van de ruim 10.000 kaarten zijn er nog slechts enkele tientallen te krijgen. Steevast wordt hij aangeduid als the nation’s favourite choral composer. Bij Royal Weddings en bij de viering van 75 jaar Koningin Elisabeth in Westminster Abbey klonk zijn wonderschone The Lord bless you and keep you . Rutter laat niet alleen zijn koor zingen, maar - ook weer naar goed Engels gebruik - nodigt hij de stampvolle Royal Albert Hall uit voor community singing.

Voor ons jubileumconcert hebben we ook de Koorschool van de kathedrale Sint Bavo in Haarlem uitgenodigd. Deze koorschool is uniek in Nederland. Vanaf groep 5 t/m 8 is het een gewone basisschool, waar de leerlingen iedere dag 4 uur muziek op het rooster hebben staan: stemvorming en notenleer, koorzang en concertrepertoire. Alle leerlingen leren er ook een instrument te bespelen.Na groep 8 blijven veel kinderen aan de koorschool verbonden.

De koorschool zingt jaarlijks mee in vele Matthäus-Passionen, en men vindt hen regelmatig terug op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam, bijvoorbeeld bij uitvoeringen van Mahler-symfonieën en andere grote koorwerken.

Samen met het Zeeuws Concertkoor brengt de Koorschool Rutter’s Mass of the Children. En de koorschool zal soleren in een aantal carols, die ze op een bijzondere manier – weer naar goede Engelse koortraditie – zullen brengen.