april 2024 - Purcell en Dryden

Het script van King Arthur is van de hand van John Dryden (1631 – 1700), een in die tijd beroemde toneelschrijver en dichter. Al tijdens zijn leven werd hij benoemd tot poet laureate, en men noemde hem glorious John.
Henri Purcell maakte er samen met Dryden in 1691 een semi-opera van, oftewel het midden van een vertelling en een opera.
De officiële titel luidt:  
The music in KING ARTHUR, a dramatic opera
                      The words by
John Dryden
                      The music by Henry Purcell

De opera zelf balanceert tussen Germaanse mythe en Engels chauvinisme, tussen sprookje en werkelijkheid, tussen vroegbarok en romantiek, tussen wapengekletter en lachsalvo‘s. Dan weer is de sfeer pastoraal, dan weer moet iedereen met trommels en trompetten wakker geschud worden. Het éne moment daalt er een warme gloed over het geheel, en het volgende moment zit iedereen in de diepvries.

Bij de première aan het hof van Engeland in 1691 duurde het geheel ruim 5 uur. Werkt men alleen de muziekpartituur af dan is het in 5 kwartier klaar. Kortom een stuk met vele mogelijkheden en die worden ook bij uitvoeringen vandaag aan de dag benut. Een aantal dramatische gebeurtenissen komen niet in de partituur voor, maar wel in het verhaal van Dryden. Ook bestaat er onzekerheid over de authenticiteit van een aantal nummers/stukken in de partituur. In de editie van de Purcell Society wordt op onderdelen eerder gesproken van een reconstructie dan dat het origineel van Purcell zou zijn. Zo is men er van overtuigd dat het slot van act V Saint George niet van Purcell afkomstig is. Kortom, er is en er wordt in geknipt en geplakt, instrumentale en vocale stukken zijn te pas en te onpas toegevoegd en zo krijgt iedere uitvoering van King Arthur een ander verloop, een eigen dynamiek, en vaak ook een andere context en duiding.

En dat doen wij ook. Wij maken een nieuw script, een nieuwe verhaallijn, terwijl we de partituur intact laten. Dat is geen probleem, wel een uitdaging. King Arthur komt immers in de gehele partituur niet voor, maar krijgt van ons wel de hoofdrol.