The Peacemakers van Karl Jenkins

80 jaar Vrede en Vrijheid in Nederland

april /mei 2025

 

The Peacemakers van Karl Jenkins

 

een concertreeks door Vocaal Ensemble Cantare,
het Zeeuws Concertkoor en Holland Symfonie Orkest

80 jaar Vrede en Vrijheid in Nederland: een bijzonder moment om uitgebreid te herdenken en te vieren.
Ondanks de oproep van velen om vrede, inclusie en verdraagzaamheid lijkt de wereldvrede ver te zoeken
Krachtige woorden zijn nodig, getoonzet op prachtige muziek om eenieder van een vreedzaam leven met elkaar te overtuigen. Muziek verbindt.
Vocaal Ensemble Cantare, het Zeeuws Concertkoor en Holland Symfonie Orkest brengen The Peacemakers (2011) van Karl Jenkins. Een muzikale roep om vrede voor iedereen.

Karl Jenkins (*1944)

Karl Jenkins is een componist uit Wales. Hij kreeg klassieke muziek met de paplepel ingegoten. Zijn vader was organist en leraar. Jenkins zelf speelt saxofoon, hobo en piano. Op jonge leeftijd werd hij hoboïst van het National Youth Orchestra of Wales.
Vervolgens ging hij naar het conservatorium in
Cardiff en daarna naar de Royal Academy of Music in Londen.
Jenkins besloot na zijn studie om de rock- en jazzwereld in te gaan. Hij richtte de baanbrekende jazzband Nucleus op in 1970 en tussen 1972 en 1984 was hij actief als toetsenist en blazer in de band Soft Machine. De band begon in de jaren zestig met psychedelische muziek en ontwikkelde zich via progressieve rock naar een jazzstijl met de komst van Jenkins. Nadat de band Soft Machine ophield te bestaan, richtte Karl Jenkins zich vooral op het componeren van reclamemuziek.
Jenkins mixt graag verschillende muziekgenres met elkaar. Hij ontving veel lof voor zijn
 Adiemus: Songs of Sanctuary-project in 1995. Hiervoor combineerde hij typische westerse klassieke muziek en teksten uit de Latijnse mis met niet-westerse instrumenten en etnische teksten. Voorbeelden: zijn Requiem en Stabat Mater.
Daarnaast is Jenkins maatschappelijk geëngageerd en komt zijn toenemende zorg en betrokkenheid over de grote thema’s van deze tijd in zijn composities tot uitdrukking. Hij heeft dat verwerkt in
een indrukwekkend drieluik:

1. The Armed Man: A Mass for Peace, uit het jaar 2000. Dit werk schreef hij ter gelegenheid van de oorlog in Kosovo. Het is inmiddels meer dan 3000 keer over de gehele wereld uitgevoerd. Vocaal Ensemble Cantare introduceerde het in Zeeland met een reeks concerten in 2009 ter gelegenheid van 65 jaar Slag om de Schelde. In 2019 is het bij gelegenheid van 75 jaar Slag om de Schelde samen met het Zeeuws Concertkoor opnieuw op meerdere plaatsen in Zeeland uitgevoerd.
In
The Armed Man staat het fenomeen oorlog en de verwoestende werking ervan centraal. Jenkins stelde daarvoor een film samen die alle vormen van de oorlogsmachinerie laat zien.

2. The Peacemakers, uit het jaar 2011. Dit grote, bijna 5 kwartier durende koorwerk ‘is dedicated to the memory of all those who lost their lives during armed conflict: in particular, innocent civilians. When I composed The Armed Man, it was with the hope of looking forward to a century of peace. Sadly, nothing much has changed’, aldus Karl Jenkins.

Zie verder hieronder.

3. One World, wereldpremière in november 2023 door het World Orchestra and Choir for Peace. In dit werk staat de klimaatcrisis centraal. Het is opnieuw een groot koorwerk met teksten uit heilige boeken van de grote wereldreligies. Onze verantwoordelijkheid voor deze wereld komt erin tot uitdrukking.
De UNESCO promoot inmiddels deze compositie.

Jenkins is door koningin Elisabeth II benoemd tot Commander of the British Empire.

Het project The Peacemakers

In The Peacemakers laat Jenkins de woorden horen van een aantal groten der aarde op het gebied van vrede en vrijheid: Anne Frank, Ghandi, moeder Theresa, Martin Luther King, Nelson Mandela en Franciscus van Assisië. Verder gebruikt Jenkins anonieme en traditionele liturgische teksten. Hij mengt talen en muziekstijlen uit verschillende culturen door bijzondere etnische instrumenten te gebruiken, zoals de uillean, de tin whistle en de bodhrán. Het symfonie-orkest vult hij verder aan met basgitaar en sopraansaxofoon. Zo ontstaat een multicultureel geluid, dat de oorsprong van de verschillende tekstcitaten en de verbinding van culturen benadrukt.
The Peacemakers is qua vorm en inhoud opnieuw een imponerend werk dat jong en oud, wit, groen en grijs publiek bewust maakt hoe kwetsbaar en kostbaar vrede is
Voor fragmenten uit The Peacemakers, zie:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9G_HeTdqocotB_wGKnWNCNuGKUhjqS6w )

Jenkins schreef The Peacemakers voor een groot koor (> 100 zangers), kinderkoor en groot orkest (> 50 musici).
Tegelijkertijd biedt Jenkins de mogelijkheid om het in een kleinere, aangepaste versie uit te voeren.
In dit project gebeurt dat met een middelgroot koor van 70 – 100 zangers. Het orkest kan dan bestaan uit circa 25 musici.
Jenkins schrijft ook facultatief een kinderkoor voor. In onze planning nemen we dat mee. Het geeft een extra dimensie aan The Peacemakers.

Concerten en locaties:

We willen meerdere uitvoeringen van The Peacemakers in het kader van de herdenking van 80 jaar Vrede en Vrijheid in Zeeland en Nederland realiseren. Zeker ook omdat het gaat om een Zeeuwse première en mogelijk zelfs de eerste complete uitvoering in Nederland.
Voorlopig gaan we uit van drie concerten op drie locaties in Zeeland. De data zijn:
- vrijdag 25 april 2025 20.00 in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes
- vrijdag 2 mei 2025 20.00 in de Zeeuwse Concertzaal te Middelburg
- zaterdag 3 mei 2025 20.00 in de Sint Jacobskerk te Vlissingen